Αξιοθέατα

Εξερευνήστε το Χωριό

Το Χωριό είναι η κύρια πόλη της Κίμωλου εκτός από το λιμάνι της Ψάθης, όπου οι περισσότεροι επισκέπτες θα περάσουν τον χρόνο τους. Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, στη σκιά του όρους Ξαπλόβουνι. Θα διαπιστώσετε ότι άλλες κυκλαδίτικες νησιωτικές πόλεις ονομάζονται Χώρα. Το Χωριό είναι ελαφρώς μικρότερο και πιο παραδοσιακό χωριό από αυτές τις άλλες πόλεις. Ενώ πολλές ελληνικές πόλεις έχουν μια κεντρική πλατεία, το Χωριό έχει αρκετές και μπορεί να βρεθείτε να περιπλανηθείτε στον δρόμο των στενών λωρίδων, που σκοντάφτουν στις διάφορες πλατείες της πόλης. Τα σπίτια του Χωριό καλύπτονται με το χαρακτηριστικό για κάθε ελληνικό νησί, θολωτές στέγες και λαμπερές μπλε πόρτες.

Εκκλησίες του Χωριού

Υπάρχουν πάνω από 80 μικρές εκκλησίες στο Χωριό για να εξερευνήσετε. Πολλά είναι απλά οικογενειακά παρεκκλήσια, αφιερωμένα σε διάφορους αγίους και αγίες. Αυτές οι εκκλησίες διατηρούνται από τις οικογένειες και περνούν κάτω από τις γενιές. Την ημέρα των γιορτών κάθε Αγίου, οι εκκλησίες φιλοξενούν φεστιβάλ σε πολλές πλατείες του Χωριό. Πολλές εκκλησίες χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα. Η μεγαλύτερη εκκλησία είναι η Μητροπολιτική Εκκλησία της Παναγίας της Οδηγήτριας, στο κέντρο της πόλης. Κατασκευάστηκε μεταξύ 1867 και 1874 και έχει μια συλλογή από εντυπωσιακές εικόνες μέσα. Οκτώ από τις εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης της Γέννησης του Χριστού μέσα στο κάστρο, προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο κέντρο του Χωριού βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της Κιμώλου. Το δάπεδο από καθαρό γυαλί επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν μια ανακατασκευή μιας αρχαίας ταφής κάτω, ενώ το υπόλοιπο διώροφο κτίριο έχει αντικείμενα και λείψανα που σχετίζονται με τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας της Κιμώλου. Είναι ένα πολύ ενημερωτικό μουσείο, με πολλές φωτογραφίες και διαγράμματα που σχετίζονται με τα αντικείμενα που εμφανίζονται. Μερικά από τα κυριότερα σημεία είναι τα αγάλματα και τα ψηφίσματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους. Το μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, απέναντι από την Μητροπολιτική Εκκλησία της Παναγίας Οδηγήτριας.

Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο

Ένα άλλο μουσείο στο Χωριό που πρέπει να επισκεφτείτε είναι το λαογραφικό και ναυτικό μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο κάστρο ή το κάστρο σε ένα μικρό σπίτι. Το μουσείο διαθέτει ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών τεχνών που σχετίζονται με την κληρονομιά και την ιστορία του λαού της Κιμώλου. Ο σκοπός του μουσείου είναι να διατηρήσει τον τρόπο ζωής της Κίμωλου. Ορισμένα από τα εκθέματα περιλαμβάνουν υφαντικούς αργαλειούς και μηχανήματα κεντήματος που χρησιμοποιούνται από τις γυναίκες, ξυλουργικά εργαλεία, κεραμικά και είδη οικιακής χρήσης. Το θαλάσσιο στοιχείο του μουσείου φαίνεται πάνω σε μια γωνία με διάφορα σχέδια, μνημεία και ναυτικά όργανα.

Κάστρο

Όπως και πολλές άλλες μικρές ελληνικές πόλεις, το Χωριό έχει ένα μεσαιωνικό κάστρο, που ονομάζεται κάστρο. Το κάστρο βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και αποτελείται από δύο διαφορετικά τμήματα. Το εσωτερικό τμήμα, το οποίο είναι το παλαιότερο, χρονολογείται στον 15ο αιώνα και έχει μερικά μικρά σπίτια, μια εσωτερική αυλή και την εκκλησία της γέννησης του Χριστού. Το εσωτερικό κάστρο στο Χωριό βρίσκεται σε ερείπια, αλλά οι επισκέπτες μπορούν ακόμα να το επισκεφθούν. Η εξωτερική τομή χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και έχει πολυάριθμα σπίτια και ένα πολύ στενό σοκάκι. Αυτό το τμήμα του κάστρου ήταν ακόμα σχεδιασμένο για την άμυνα, και στην πραγματικότητα μετά από πειρατική επίθεση και πυρκαγιά το 1638, προστέθηκαν περισσότεροι πύργοι για να ενισχυθεί η υπεράσπιση του εξωτερικού κάστρου. Κατά γενικό κανόνα, όσο πιο κοντά στο κάστρο το σπίτι είναι, τόσο μεγαλύτερο είναι. Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν εδώ. το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται δίπλα στην ανατολική πύλη του εξωτερικού κάστρου.

Επισκεφθείτε την Ψάθη

Η Ψάθη είναι η πόλη του Κιμώλου. Από εκεί έρχονται τα πλοία από τον Πειραιά και τη Μήλο και υπάρχει μια πολύ μικρή παραλία στα δεξιά του λιμανιού. Η Ψάθη είναι μια πολύ δημοφιλής παραλία λόγω του αριθμού των πλοίων που φτάνουν εδώ. Μπορείτε να κολυμπήσετε και να χαλαρώσετε στον ήλιο, να επισκεφθείτε τα μικρά καταστήματα αναμνηστικών κοντά στο λιμάνι ή να απολαύσετε καφέ και ποτά στις μικρές ταβέρνες. Οι ταβέρνες είναι επίσης ανοιχτές για μεσημεριανό γεύμα και δείπνο και προσφέρουν θαυμάσια φρέσκα ψάρια

Επισκεφθείτε την Γούπα

Η Γούπα βρίσκεται κοντά στην Ψάθη. Είναι ένα μικρό αλιευτικό λιμάνι στην ακτή κάτω από το Χωριό όπου υπάρχει εξαιρετική αλιεία και κολύμβηση με αναπνευστήρα. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για να δείτε τα συρματά, ή τα γκαράζ του σκάφους, που είναι χαραγμένα στο βράχο. Η επόμενη παραλία, Ρέμα, έχει επίσης θαλάσσια σπήλαια και καλή κολύμβηση με αναπνευστήρα.