Εξερευνήστε τις παραλίες της Κιμώλου Η Κίμωλος είναι ευλογημένη με πολλές πανέμορφες παραλίες.

Ψάθη

Η παραλία Ψάθη βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της Ψάθης με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει αρκετούς τουρίστες και ντόπιους. Είναι μια μεγάλη όμορφη και αμμώδης παραλία με πολλές ταβέρνες και καφετέριες. Η όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 18ου αιώνα βρίσκεται εδώ.

Μαυροσπήλια

Η παραλία Μαυροσπήλια βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα Ελληνικά στα οποία υπάρχουν και αρχαία ερείπια Μυκηναϊκής εποχής . Πρόκειται για μια μεγάλη, αμμώδη παραλία με λίγα δέντρα για σκιά. Ιδανικό μέρος για να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα και να εξερευνήσετε τις σπηλιές και τους διάφορους βραχώδεις σχηματισμούς. Τόσο τα Μαυροσπήλια όσο και τα Ελληνικά είναι απομονωμένες παραλίες και προσελκύουν τουρίστες που αναζητούν ιδιωτικότητα.

Μοναστήρια και Σούφι

Αυτές οι δύο παραλίες βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του νησιού και είναι αρκετά δύσκολη η πρόσβαση χωρίς τζιπ γιατί ο δρόμος δεν είναι καλός. Επίσης από τη θάλασσα η πρόσβαση μπορεί να γίνει με σκάφος. Μπορείτε αν επιθυμείτε να περπατήσετε με τα πόδια από το Χωριό, όπου η διαδρομή διαρκεί περίπου μία μίση ώρα. Η πρώτη παραλία όπως φτάνετε, ονομάζεται Μοναστήρια και είναι ουσιαστικά μια μεγάλη αμμώδης παραλία ιδανική για κολύμπι. Με άλλα 15 λεπτά επιπλέον περπάτημα, θα βρείτε το Σούφι που είναι μια άλλη όμορφη και αμμώδης παραλία. Επειδή δεν υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες για τους τουρίστες όμως, καλύτερα να πάρετε μαζί σας νερό ή ότι άλλο επιθυμείτε!  Το Σούφι αποτελεί μια πολύ αγαπημένη παραλία στην Κίμωλο που αξίζει να την επισκεφθείτε. Εάν δεν έχετε όμως τζιπ, σκάφος ή ιστιοφόρο ή δεν αισθάνεστε πολύ άνετα με το περπάτημα, μπορείτε να την επισκεφθείτε με το θαλάσσιο ταξί, που κάνει περιηγήσεις γύρω από τα νησιά και σταματά εδώ για μπάνιο. Ζήστε το!

Πεζοπορία στο Σκιάδι

Το Σκιάδι είναι ένας μοναδικός γεωλογικός σχηματισμός στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού. Μοιάζει με ένα μεγάλο πέτρινο μανιτάρι και σχηματίστηκε μέσω διάβρωσης. Οι σκληρότεροι βράχοι στην κορυφή του μνημείου παραμένουν στη θέση τους, αλλά οι μαλακότεροι βράχοι στη βάση έχουν διαβρωθεί λόγω του ανέμου. Το μνημείο, το οποίο έχει καταπληκτική θέα στο νησί, είναι μέρος του Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου. Είναι σπάνιος σχηματισμός και είναι πολύ σημαντικός όχι μόνο για τους κάτοικους της Κιμώλου και τους Έλληνες στο σύνολό τους αλλά και για όλο τον κόσμο. Περπατήσαμε στο Σκιάδι από τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς έξω από τον κεντρικό δρόμο μεταξύ δύο εκκλησιών. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 30 λεπτά από τον χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, αλλά αν επιλέξετε να περπατήσετε από το Χωριό, θα διαρκέσει περίπου 90 λεπτά. Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να συνεχίσουν για τις παραλίες Ελληνικά και Μαυροσπήλια και να επιστρέψουν στο Χωριό. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια πεζοπορίας στη Κίμωλο για τους ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται για το περπάτημα. Ανακαλύψτε τα!

Κλήμα

Η παραλία Κλήμα είναι μια ανοργάνωτη παραλία (χωρίς υπηρεσίες για τουρίστες), κοντά στο Χωριό. Απέχει μόνο 20 λεπτά με τα πόδια από την πόλη και είναι γεμάτη με ξυλώδη δέντρα. Είναι πολύ δημοφιλής λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας, αλλά θα πρέπει να αποφεύγεται τις μέρες που ο άνεμος προέρχεται από το βορρά. Υπάρχει και χώρος στάθμευσης εδώ.

Άλλες παραλίες

Πράσα (Αη Γιώργης)

Η παραλία Πράσα αποτελεί ιδανικό μέρος για μια αξέχαστη κολύμβηση σε γαλανά νερά. Μπορείτε να εντοπίσετε αχινούς της θάλασσας, κοράλλια και πολλά πολύχρωμα ψάρια ανάμεσα στους ύφαλους. Αν είστε τυχεροί μπορείτε να δείτε και μερικές φώκιες (Monachus-Monachus) που ενδιαιτούν εδώ. Υπάρχουν επίσης διάφορα όμορφα θαλάσσια σπήλαια που βρίσκονται πολύ κοντά και μπορείτε εύκολα να τα εξερευνήσετε.
Η παραλία είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο και με λεωφορείο αλλά διαθέτει και μικρό beach bar.

Αλυκή

Η Αλυκή βρίσκεται δίπλα στη Μπονάτσα. Πρόκειται για μια παραλία γεμάτη με βότσαλα και ρηχή σαν τη Μπονάτσα, γι ‘αυτό είναι ιδανική για κολύμπι και χαλάρωση. Υπάρχει όμως και μια λίμνη που την άνοιξη  προσελκύει μεγάλο αριθμό από διάφορα ενδιαφέροντα πουλιά. Στην παραλία Αλυκή θα βρείτε δύο ταβέρνες, τη Σάρδα και τη Μπλε Ταβέρνα, ενώ υπάρχει χώρος και στάθμευσης για το όχημα σας.

Μπονάτσα

Η Μπονάτσα είναι μια μακριά όμορφη παραλία με χρυσή αμμουδιά, ιδανική για οικογένειες με παιδιά επειδή είναι ρηχή. Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία με beach bars, ομπρέλες και καρέκλες προς ενοικίαση και δραστηριότητες. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση στη Μπονάτσα με λεωφορείο ή με το αυτοκίνητο μιας υπάρχει και αρκετός χώρος στάθμευσης για τους επισκέπτες.

Καράς

Η παραλία Καράς δεν είναι στην πραγματικότητα παραλία αλλά μια χαμηλή παράκτια περιοχή με βράχια που είναι πολύ δημοφιλής σε νέο κόσμο αλλά και στους δύτες λόγω του εξαιρετικού φυσικού βυθού. Είναι προσβάσιμη με τα πόδια κάνοντας έναν εύκολο περίπατο από το Χωριό προς στα Ελληνικά. Αν σας αρέσουν τα αρχαιοελληνικά μνημεία, πρέπει να επισκεφθείτε οπωσδήποτε τα Ελληνικά. Παρόλο που ο χρόνος έχει μετατρέψει τα περισσότερα οικήματα σε αρχαία ερείπια, αξίζει τον κόπο! Στην πολύ όμορφη και αμμουδερή αλλά ανοργάνωτη παραλία μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης μια βυθισμένη αρχαία πόλη αλλά και μερικούς αρχαίους τόπους ταφής. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού και είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο.

Πολύαιγος

Η Πολύαιγος είναι ένα όμορφο και συναρπαστικό νησί που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κίμωλο και είναι επισκέψιμο με ενοικιαζόμενο σκάφος ή εκδρομές οργανωμένες από την Κίμωλο.
Το ανάγλυφο αποτελείται από επιβλητικά βράχια και διάφορα ηφαιστειακά πετρώματα αλλά και όμορφες παραλίες όπως της Παναγιάς και του Φάρου. Στο ακρωτήρι Μάσκουλα υπάρχει από τα τέλη του 19ου αιώνα Φάρος για τη ναυσιπλοΐα.

Στα βορειοδυτικά υπάρχουν ερείπια της Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου κτισμένη το 1622 μ.Χ. Στο ανατολικό μέρος του νησιού βλέπει κανείς το Μανωλονήσι ή «του Μανώλη το νησί» ενώ στο νότιο τις νησίδες Καλόγεροι. Η Πολύαιγος προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000, επειδή αποτελεί πολύ σημαντικό βιότοπο, επειδή στο νησί γεννά η μεσογειακή φώκια Μονάχους-Μονάχους.